Med trädgårdspyssel menar jag inte att gå och påta bland blommor och grönsaker (även om det också är kul), utan att pyssla i och till trädgården. För att göra den fin och funktionell, helt enkelt. Det tycker jag är superskoj. Det finns så mycket fint man kan göra för att trädgården ska se kreativ och spännande ut. Här är några av mina idéer:

Vatten

Vattenspeglar är vackert och rofyllt och ger ett extra blänk i trädgården. Man kanske inte kan anlägga en damm, men man kan ställa ut stora och grunda fat med vatten i trädgården. Använd gärna vackra, färgglatt mönstrade fat och fyll dem med slipade glasbitar eller glaskulor. Att ha ett fat med kulor eller stenar i är dessutom superbra för alla insekter som kan sitta där på stenarna och dricka vatten. Det minskar risken för att de ska ramla i plurret och drunkna. Man kan också göra fågelbad av lite större fat. Klassikern att gjuta ett betongfat med hjälp av ett rabarberblad passar så himla fint i trädgården. Småfåglarna älskar att plaska där.

Inspiration från Alice

Ni vet flickan som trillade ner i Underlandet? Det går att hitta massor av inspiration där. Till exempel kan man göra en tebjudning i trädgården och duka upp med porslin, men istället för att servera te kan man plantera små blommor i kopparna. Man kan också lägga ut plattor vid uteplatsen i två olika nyanser så att de bildar ett schackmönster. Som bonus kan man spela där. Roliga skyltar som pekar lite galet åt alla möjliga håll (“hitåt”, “ditåt” och så vidare) är skojigt. Låt oväntade saker dyka upp, som en tekopp på en pinne mitt i en rabatt eller vackra, stora glaskulor mellan bärbuskarna.

Insektspinnar

Jag tycker att det är fint med pinnar med små insekter som sticker upp lite här och där i landen. Jag hittade några plastfjärilar som jag limmade på blompinnar och som jag satte i blomsterrabatten. Sedan har jag gjort egna små låtsasinsekter av knappar och ståltråd och en vattenfast penna (dem har jag också satt fast på blompinnar). Det har blivit som små nyckelpigor och skalbaggar. Man kan sticka ner pinnarna lite olika långt i jorden så hamnar inte alla på samma höjd.

Ett litet landskap

I ett hörn av trädgården där det är ett litet stenparti och inte växer så det knakar, har jag gjort ett litet minilandskap där jag låtsas att små älvor bor. Där har jag planterat några små blommor som trivs bland stenar och sedan har jag byggt små världar där jag till exempel har gjort utemöbler av pinnar (i miniformat, tänk 5-10 cm höga). Jag har också byggt en liten miniglasskiosk av glasspinnar (som jag målat ljusblå och och röd och vit) och satt upp en liten skylt med en glassmeny. Alla älskar den här delen av min trädgård. Jag med.