Hemgjorda tygkassar är en perfekt gå bort-present. Dels kan man lägga något i dem, som en godsak eller en blombukett eller en vinflaska, dels blir de mer än bara ett omslagspapper. De blir en present i sig som kan användas tusen gånger om. Jag brukar sy en bunt åt gången så har jag några redo när jag ska iväg. Det är kul när man springer på gamla bekanta eller vänner på stan och ser att kassarna faktiskt används.

Tyger jag tycker är kul att använda:

  • Lapptäckestyger (“patchwork”) som en del tyghandlar har. De är ofta småmönstrade med jättefina mönster. Det finns abstrakta, men också de med motiv som katter, hundar, tekoppar, fjärilar – ja, nästan allt finns.
  • Gamla retrolakan. Kan bli riktigt coolt. Men man kan inte välja de mest tunnslitna lakanen, förstås.
  • Favorit-shirtar med bandtryck.
  • Dukar och gardiner, gärna 70-tals och 80-tals souvenirdukar. De blir liksom töntiga och snygga på samma gång.
  • Linnetyger och rejäla bomullstyger i enfärgat som jag sedan broderar på eller syr fast pärlor och paljetter på.

Jag brukar själv alltid ha en extra, tunn tygkasse i min väska. Den tar liten plats men är jättebra att ha om jag handlar lite spontant och behöver en kasse. Miljövänligt dessutom.