Att fika på sommaren är så mysigt, speciellt när man kan sitta utomhus eller på balkongen och höra fågelsången och känna vinden och solen. Jag gillar lite matigare fika på förmiddagen och sedan lite sötare fika på eftermiddagen. Kanske kan man kalla det matigare fikat för mellanmål istället, när jag tänker efter. Det jag gillar då är, förutom en islatte (om det är varmt), pizzabullar eller matmuffins. I bägge fallen bakar jag dem själv, fast ibland en fuskversion. Såhär gör jag pizzabullar: Om jag har tid gör jag en deg, annars köper jag en färdig som jag bara kan rulla ut. På den brer jag tomatpuré och kryddar med oregano. Sedan skär jag skinka i små bitar och strör ut och om jag har oliver delar jag dem i bitar och strör ut. Ibland mosar jag lite fetaost och lägger på. Sedan har jag en påse färdigriven pizzaost som jag strör över innan jag rullar ihop degrullen och skär bullar. Bullarna lägger jag i vanliga bullformar och så gräddar jag i ugnen. Skitenkelt.

Matmuffins är jättelätt att göra. Det är ungefär som vanliga muffins, men utan socker. Jag brukar ha i ungefär samma saker om i pizzabullarna. En favorit är med skinka, majs och riven ost samt örtkryddor. Det blir smarrigt. Det finns massor av matmuffins om man googlar. En annan favorit är gammaldags rågkringlor med lite smör och socker på. Alltså sådana där riktiga mormorskringlor som inte är så söta. Jisses vad gott det är!

Eftermiddagsfika, då. Sötebrödet. Det bästa jag vet är en rulltårta som man slänger ihop lite snabbt och inuti lägger man vispad grädde och skivade, svenska jordgubbar. Sedan river man vit choklad ovanpå. Så somrigt! Glass är förstås en annan sommarfavorit. Blåbärsglass med vispad grädde och blandade färska bär är sommar för mig. Allra helst om jag hittat smultron. En varm sommardag är det gott med en smoothie eller en milkshake. Om det är riktigt jäkla hett brukar jag skära vattenmelon i trekanter och droppa lite lime över och stoppa i frysen. Det är läskande och gott och väldigt uppfriskande. Som en isglass, fast mindre sliskigt och tusen gånger mer svalkande. Men vilken fikagrej är det som allra mest hör ihop med sommarutflykter och picknickar? Jo, det är förstås kanelbullar. Hembakade kanelbullar ska finnas i varje fikakorg!